Dagens profil, Internationella kvinnodagen, Litteratur

Alla borde vara feminister!

Idag den 8 mars 2023 uppmärksammar Centerkvinnorna i Göteborg FN-förbundets Projekt Flicka som arbetar för att stoppa barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Varje dag riskerar 33 000 flickor världen över att giftas bort som barn. Många gifts bort mot sin vilja och tvingas sluta skolan för att istället ta hand om hemmet. Samtidigt utsätts runt 4 miljoner unga flickor för kvinnlig könsstympning varje år, där deras yttre könsorgan blir brutalt bortskurna eller skadade.

We should all be feminists” är namnet på ett omdebatterat och inspirerande TED-talk och inslag i debatten om jämställdhet och feminism av den nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichie.

Vi lär flickor att de ska förminska sig, att de ska ta så lite plats som möjligt. Vi säger till dem: Ambitioner kan du ha, men de får inte vara för stora. Du bör sträva efter framgång, men bli inte alltför framgångsrik för då upplevs du som ett hot av männen

Adichies TED-talk har översatts till svenska och getts ut i bokformat under namnet ”Alla borde vara feminister”. Eftersom undervisning om jämställdhet och mänskliga rättigheter är centralt i skolans viktiga demokratiuppdrag enligt skolans styrdokument har Svenska FN-förbundet även sett till att det tagits fram en lärarhandledning till boken för att underlätta samtalet om jämställdhet i klassrummet. Här kan du ladda ner lärarhandledningen.

Boktitel Alla borde vara feminister
© SVENSKA FN-FÖRBUNDET, gäller även bilden i sidhuvud

Våra tankar går idag till våra systrar världen över som gifts bort som barn och utsatts för kvinnlig könsstympning. Vi står enade upp för flickors rättigheter. Centerkvinnorna i Göteborg stödjer Projekt Flicka idag genom att skänka en gåva till FN-förbundets pågående insamling.

Gåvobevis från Svenska FN-förbundet
Ulrika Engmér Sandström utsågs till dagens kvinna på internationella kvinnodagen 2020.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s