Dagens profil, Internationella kvinnodagen

Dagens kvinna, Ulrika Engmér Sandström

Centerkvinnorna i Göteborg kräver, idag på internationella kvinnodagen den 8 mars 2020, att mer resurser läggs på forskning på kvinnor och på de sjukdomar som bara drabbar kvinnor. Därför utser vi Ulrika Engmér Sandström, ordförande för PMS-förbundet sedan september 2019, till dagens kvinna.

Hej Ulrika!
Vad är PMS?
Premenstruellt syndrom (PMS) är ett samlingsbegrepp för olika typer av fysiska och psykiska besvär som sker under ägglossning och fram till menstruation hos kvinnor i fertil ålder. Vissa kan ha svår PMS, då kallas det för PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom.

Har du PMS?
Jag har haft PMDS ända sedan jag fick min första mens som tolvåring. Det blev dessutom mycket värre efter att barnen fötts. Då kändes det som att jag bara levde på halvtid.

Varför engagerade du dig i PMS-förbundet?
Jag engagerade mig i PMS-förbundet för att jag läste om så många som mådde dåligt och inte fick rätt hjälp för sina PMS- och PMDS-besvär

Har du fått rätt hjälp?
Ja, jag har fått bra hjälp tack vare att jag hade turen att träffa en kunnig gynekolog. Jag medicinerar två veckor per månad och lever nästan på heltid, även om jag får tänka på att inte planera in för mycket de ”dåliga” veckorna.

Vad gör PMS-förbundet?
Vi arbetar med att sprida kunskap och öka medvetenheten om PMS och PMDS samt bilda opinion för att öka forskningsanslag om PMS och PMDS.

Behövs det mer forskning om PMS?
Ja, forskning på PMS är eftersatt. PMS-besvär innebär att bara leva på halvtid. PMS-besvär innebär personliga tragedier; med självskadebeteende, aggressiva utbrott och till och med självmordsförsök. PMS-besvär innebär korta sjukskrivningar varje månad vilket påverkar ekonomin och relationen till arbetsgivaren. Därför är jag övertygad om att det vore en vinst både för de enskilda kvinnorna, deras anhöriga, arbetsgivare och samhället om mer resurser lades på forskning om PMS.

Tack för intervjun Ulrika och lycka till.
Tack själv. Jag är mycket glad över att ni uppmärksammar detta. 💚

Ulrika Engmér Sandström, ordförande för PMS-förbundet sedan september 2019