Dagens profil

Dagens kvinna och lokala förebild, Linda Jöfelt, designer och företagare

Dagen är den 8 mars 2018 och klockan är strax efter tio på förmiddagen när jag kliver in i Dughults mycket fräscha ateljé på Gamla Almedalsvägen 29 i Göteborg. Jag möts av två pigga, glada och trevliga kvinnor, Annika Lundberg och Linda Jöfelt. Jag blir visad runt i de gamla industrilokalerna som är smakfullt renoverade i modern stil. Stora fönster ger ett härligt ljusinsläpp, utmed en vägg hänger de senaste kreationerna och i bakgrunden surrar några symaskiner. Två kvinnor jobbar metodiskt och noggrant med tillverkningen av den nya kollektionen. Samtidigt som Annika berättar om miljömedvetenheten i Dughults val av textilier så klipper företagets grundare och VD, Linda Jöfelt, ut mönsterdelar i ett exklusivt rosablommigt sidentyg. Ju mer jag lyssnar till vad Annika berättar om företagets ansvarstagande för miljön i produktionen av sina kvinnoplagg desto tydligare blir det hur kvalitets- och hållbarhetstänket framträder i bilden av Dughult.

Linda bjuder mig på en kopp kaffe och vi slår oss ned vid ett stort bord mitt i ateljén. Hon berättar engagerat om sig själv och sitt företag. För Linda är det kvinnan som står i fokus och i sitt arbete och genom sina kreationer vill hon lyfta kvinnan. Även i designen är kvinnan och kvinnokroppen alltid i centrum. ”Vår vision är kvinnan” säger Linda och strålar. ”Vi vill skapa klassiska och tidlösa plagg för den medvetna kvinnan. Samtidigt eftersträvar vi en komfortabel design och önskar öka kvinnans självkänsla genom plaggen hon bär. Vi vill att kvinnor ska känna sig snygga och eleganta. En del kvinnor som kommer in i vår butik tror att de inte kan bära våra plagg men när de väl provar dem så blir de alltid överraskade och inser att men oj, det kan jag visst!”

Linda beskriver också hur miljötänket genomsyrar hela verksamheten. Att kläderna är hållbart tillverkade och att de håller över tid är fundamentet i Lindas affärsmodell. Tanken är att plaggen ska ha så hög kvalitet att de ska kunna gå i arv från mor till dotter. Dessutom sker all produktionen i Sverige, vilket ger ökade arbetstillfällen på hemmaplan, och plaggen tillverkas endast i ett limiterat antal. Materialen som används är rena textilier som huvudsakligen är baserade på siden, lin, bomull och ull. Alla tyger som köps in tillverkas i Europa. ”Det är faktiskt de enda transporterna som vi har, när vi plockar hem tygerna från Europa” säger Linda stolt. Att hela produktionskedjan är begränsad till Europa, och framförallt Sverige, är ganska unikt och gör att konsumenten kan känna sig trygg i att det finns ett bra regelverk som styr både i förhållande till miljön och den sociala aspekten av arbete. ”Vi har aktivt valt att söka upp fabriker som är noga med att tygtillverkningen är miljömässigt och socialt hållbar. Exempelvis så använder sig våra textiltillverkare i Italien och Frankrike utav Öko-tex och Gots certifieringar”. Den förstnämnda märkningen är en frivillig märkning av textilprodukter som visar att de inte innehåller några ämnen som är farliga för hud och hälsa, och den sistnämnda är en märkning för ekologiska textilier och omfattar hela kedjan från skörd av råmaterial, via ekologisk och socialt ansvarstagande, till slutprodukten.

Bakgrunden till Dughult är den gård som Lindas mormor en gång ägde, vars namn idag symboliserar Lindas kvinnliga kreationer. Av kvinnor för kvinnor. Att Linda startade verksamheten är egentligen inte alls märkligt. ”Känslan för design och lusten att skapa har funnits med i mina gener sedan jag föddes” säger Linda och skrattar. ”Dughult är gården där jag spenderat var och varannan helg sedan jag var liten. Mormor ägde gården och när jag var där stod alltid symaskinen i centrum. Mormor var nämligen sömmerska och jag fick göra vad jag ville med symaskinen. Hon är min stora inspirationskälla i livet” säger Linda. ”På den tiden fanns det rena och gedigna material att arbeta med. Höjdpunkten var när jag fick följa med mormor på inköpsresa för att välja ut tyger. Idag är industrin helt annorlunda. Vi ser en överproduktion i modeindustrin och en rea som till och med startar före säsongen startar. Vi har hamnat i ett läge där alla storlekar reas ut efter en säsong. Så var det inte förr. Då reades endast udda storlekar ut. På Dughult har vi därför bestämt att vi ska ha en begränsad tillverkning med en väldigt liten utgåva. Vårt syfte är att skapa hållbara kläder med kvalité”.

En stor anledning till varför Linda startade sin verksamhet 1 september 2016, var just att hon saknade ett utbud av hållbara och svensktillverkade kvinnokläder. Idag finns ett stort intresse för Dughult. ”Det har varit en enorm utmaning men samtidigt är det jättekul, säger Linda”. Linda har tidigare erfarenhet som företagare då hon arbetat med konferens och event i 18 år, så hon vet hur tufft det kan vara att slå sig fram som egenföretagare. En erfarenhet som har varit avgörande för att kunna driva Dughult så framgångsrikt som hon gjort. Bland annat så har Kronprinsessan fått en egen klänning, ”men samtidigt är plaggen inte till för dem som ska ha lyx eller för dem med stor plånbok” säger Linda. Eftersom plaggen är hållbara så kan man köpa en klänning istället för tre som kan vara med i många år istället. ”Vi märker också att just kvalitéten i våra plagg gör att kunder söker sig till oss. Vi har bland annat tillverkat en unik kollektion för Hotell Riverton som valt att lyfta sin personal med hållbara kläder. Hos Dughult är alla kvinnor välkomna, och vi tror att alla oavsett ålder eller form kan hitta något plagg som får dem att känna sig extra snygga”.

170816_Linda_Dughult_002

Vi gillar Linda och Dughult! Se mer på Dughult of Sweden.