Dagens profil, Internationella kvinnodagen

Dagens kvinna, ukrainskan som skäller ut rysk soldat

Idag den 8 mars 2022 har Centerkvinnorna i Göteborg valt att utse den ukrainska kvinnan som skäller ut en rysk soldat till dagens kvinna. Klippet som blivit viralt har publicerats på bl.a. TV4, BBC och Expressen.

Stoppa de här solrosfröna i fickan så att det växer solrosor när ni stupat.

Kvinna till kvinna är en av flera kvinnoorganisationer som beskriver hur kriget i Ukraina är en katastrof för landets kvinnor. De betonar hur viktigt det är att vi i Sverige stötta kvinnorna i Ukraina, bl.a. genom att ställa krav på vår regering och på EU.

Annie Lööf och Linda Modig lyfter i debattartikel i DN att sexuellt våld mot kvinnor används ofta som vapen i krig, men brotten leder sällan till att förövarna straffas. Centerpartiet presenterar nu flera förslag för att stärka kvinnors rättssäkerhet i krig och på flykt.

När kriget kommer måste kvinnors rättigheter försvaras

Våra tankar går idag till våra systrar i Ukraina och alla de människor som just nu kämpar för sin överlevnad. Vi står enade i kampen för demokrati och människors lika värde. Centerkvinnorna i Göteborg skänker en gåva till Röda Korsets pågående insamling för akuta hjälpinsatser i Ukraina.